Sanayiciler batmaya mahkum

Türkiye İş Dünyası Zorlu Bir Süreçten Geçiyor

Türkiye’de son dönemde yaşanan siyasi gerilimin ardından, Merkez Bankası’nın faiz artırımı iş dünyası için zorlu bir sürece neden oldu. Sanayiciler, faiz oranlarının makul seviyelere inmesini umut ederken umutları yarım kaldı. İstanbul Sanayi Odası’nın nisan ayı meclis toplantısında iş dünyası temsilcileri, “ithalatçı ve ihracatçının batmaya mahkum olduğunu” belirtti. Ayrıca, “Türk sanayisi yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya” ifadeleri kullanıldı.

İhracat Maliyetleri Artıyor

Makina İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ağrikli, rekabet için ihracatçının maliyet altında fiyatlar sunmak zorunda kaldığını dile getirdi. İhracatçılar için maliyetlerin artmasıyla ilgili örnek veren Ağrikli, “İki yıl önce 10 liraya mal ettiğimiz bir ürünü artık 12 liraya satıyoruz. Maliyetlerimiz arttıkça kar marjı azalıyor ve iş dünyası eriyor” şeklinde konuştu.

Sanayiciler Endişeli

Türkiye Makina Federasyonu Başkanı Adnan Dalgakıran, Türk sanayisinin yabancı şirketlere satılma riski ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Dalgakıran, bu durumun farklı bir krize işaret ettiğini ve sanayicilerin endişeli olduğunu vurguladı. Ayrıca, “İleri teknolojinin gelişmediği, yeni sanayi dallarının oluşmadığı bir ortamda zorluklar artıyor” şeklinde konuştu.

İhracat Maliyetleri Yükseliyor

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Çetin Tecdelioğlu, yüksek faizlerin ihracatçıları zarara uğrattığını belirtti. Ticari kredi faizlerinin yüksek olmasının ihracatçıları olumsuz etkilediğini söyleyen Tecdelioğlu, “Beklentiler ötelendi ve iş dünyası zorlu bir süreçten geçiyor” dedi.

Related Posts

İş dünyasında çöküş hızlandı, dört ayda 1727 şirket iflasın eşiğinde: Konkordato alarmı

Ekonomik kriz, reel sektörde çöküş sinyallerini artırıyor. 2024’ü finansmana erişimde tıkanıklık, üretimde daralma ve rekabet gücünde kayıpla kapatan şirketler, 2025’e konkordato dosyalarıyla girdi.

Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Hollandalı petrol devi Shell, rakibi BP’yi satın alma planlarını değerlendirmek için danışmanlarıyla çalışmalara başladı. Ancak Shell, resmi bir teklif sunmadan önce hisse senedi ve petrol fiyatlarının daha da düşmesini bekliyor. Birkaç yıl öncesine kadar benzer büyüklükte olan iki şirketten Shell, 149 milyar poundluk piyasa değeriyle BP’nin neredeyse iki katına ulaşmış durumda.

Meksika Devlet Başkanı Sheinbaum, Trump’ın asker gönderme teklifini kabul etmedi

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkesine asker gönderme teklifini kabul etmediğini açıkladı.

Borsa kahini Warren Buffet emekli oluyor

“Borsaların en iyi okuyan yatırımcısı” olarak anılan Warren Buffett, 94 yaşında emekli olacağını açıkladı. Berkshire Hathaway’in CEO’luk koltuğuna Greg Abel’in geçmesi bekleniyor.

Kaçak elektrik kullanımını tespit eden sayaç geliştirildi

Dicle Elektrik, AR-GE birimi tarafından geliştirilen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan “Haberleşmeli Nötrsüz Sayaç” ile kaçak elektrik kullanımının önüne geçmeyi hedefliyor.

Ticaret Bakanlığı harekete geçti: 4 telefon modeli için toplatma kararı!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4 telefon modeli ve 1 hoparlörün insan sağlığına ve elektromanyetik uyumluluğa dair teknik gereklilikleri karşılamadığına hükmetti. Ticaret Bakanlığı’na yapılan bildirim sonrası bu ürünlerin toplatılmasına karar verildi. Ürünleri satın alan vatandaşların para iadesi alma ya da başka bir ürünle değiştirme hakkı bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir