Gözler kapalıyken bile görmeyi sağlayan kızılötesi lensler geliştirildi

Fareler, Lens Takarak Kızılötesi Işığı Görebiliyor!

Fareler üzerinde yapılan deneyler, lens takan farelerin karanlık ortamda yakın kızılötesi ışığı görebildiğini ortaya koydu. Bu ilginç bulgu, farelerin herhangi bir dış güç kaynağına gerek duymadan kızılötesi ışığı algılayabildiğini gösteriyor. Araştırmanın lideri olan Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden nörobilimci Tian Xue, bu teknolojinin insanlara süper görüş imkanı sunabileceğine dikkat çekiyor.

Lenslerin temelinde, yakın kızılötesi ışığı emen ve görünür dalga boylarına dönüştüren nanopartiküller bulunuyor. Bu sayede, lens takan fareler, normalde algılayamadıkları kızılötesi sinyalleri tanıdık renklerde algılayabiliyorlar. Bu teknolojinin güvenlik, kurtarma operasyonları ve sahteciliğe karşı koruma gibi alanlarda kullanılabileceği belirtiliyor.

İnsanlar üzerinde yapılan testlerde de ilginç sonuçlar elde edildi. Katılımcılar, kızılötesi titreşimleri algılayarak ışıkların yönünü takip edebildi. Ayrıca, gözlerini kapattıklarında gece görüşlerinin daha iyi olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, kızılötesi ışığın göz kapaklarından daha iyi geçebildiğini ve bu sayede daha net bir görüntü sağladığını belirtiyor.

Teknolojinin potansiyeli sadece gece görüşüyle sınırlı değil. Tian Xue, lensler aracılığıyla kırmızı görünür ışığı yeşil ışığa dönüştürerek renk körü bireylere yeni bir çözüm sunabileceğini ifade ediyor. Bu gelişmeler, gelecekte giyilebilir cihazlar için önemli bir adım olabilir.

Related Posts

Dünyanın ilk seri üretim uçan arabası satışa çıkıyor

Slovakya merkezli Klein Vision şirketi, dünyanın seri üretilecek ilk uçan otomobili olan AirCar’ın 2026 yılının ilk çeyreğinde satışa sunulacağını duyurdu. İki kişilik ve spor otomobil görünümüne sahip araç, hem karada hem havada seyahat edebiliyor.

Microsoft mühendisi, Windows XP’yi ‘çökerten’ şarkıyı açıkladı

Windows’ta son birkaç on yıldır çeşitli hatalar vardı, zaman zaman yeni sorunlar ortaya çıkmaya da devam ediyor. İşletim sisteminin, günümüz standartlarına göre eski kodları da barındıran yekpare bir yazılım yapısı olduğu düşünüldüğünde bu durum pek şaşırtıcı değil. Microsoft, Windows’un bazı kısımlarını modernize etmeye çalışsa da, yazılım geliştirmenin doğası gereği işletim sisteminin hiçbir zaman tamamen “hatasız” olması beklenemez. Bununla birlikte, Windows’ta yaşanan bazı sorunlar yalnızca Microsoft’un hatası değildi.

Türkiye Kupası 4. Etap Kadınlar Yol Bisikleti Yarış’ında kazananlar belli oldu

Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Kupası 4. Etap Kadınlar Yol Bisikleti Yarışı, Samsun’da gerçekleştirildi. Büyüklerde Sevim Gerçek, 19 yaş altı kategorisinde Nilsu Karasay, 17 yaş altı kategorisinde de Yağmur Ecrin Çolakoğlu birinci oldu.

Kulaklık takmayı sevmeyenler dikkat! Koltuğa ses sistemi ekleyen cihaz

Ofis ve oyuncu koltuklarıyla uyumlu olan Clio duyuruldu. Kulaklık takmayı sevmeyenlere odaklanan bu cihaz THX Spatial Audio’yu desteklediği gibi 14 saate kadar pil ömrü sunuyor.

Apple Watch satışları her yıl düşüyor

Apple’ın uzun yıllar başarılı satışlarla andığı Apple Watch’lar artık eskisi kadar satmıyor.

Türk Telekom’dan mobilde tarihi rekor: Son on yılın en güçlü birinci çeyrek performansı

Türkiye’nin dijital dönüşümünün öncüsü Türk Telekom, geleceğin teknolojilerine yönelik faaliyetlerine ve yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı birinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıklayan Türk Telekom, öncü iş kollarındaki büyüme ile yıla güçlü bir başlangıç yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir