Bilim insanları 100 milyon yaşında zombi mantarı buldu

Zombi Mantarları: 100 Milyon Yıllık Geçmiş

Mantarlar, şimdilik insanları zombiye çevirmiyor olsa da hayvanlar ve böcekler için aynı durum geçerli değil.

Last of Us oyunlarının ve televizyon serisinin baş kötü kahramanı olan zombi mantarı, hızla popüler bir bilimsel merak konusu haline geldi. Ancak bu ilginç mantarlar, tahmin edebileceğinizden çok daha uzun süre yaşamışlar gibi görünüyor. Hatta yeni keşfedilen bir kehribar parçasının içindeki “zombi mantarlarının” aslında 100 milyon yıldan daha yaşlı olduğu anlaşıldı.

Bilim insanları şimdi Kehribar içinde korunmuş yaklaşık 100 milyon yıllık yeni bir zombi mantarı türünün keşfi nedeniyle çok heyecanlı. Yeni tanımlanan mantarlar, yani Paleoophiocordyceps gerontoformicae ve Paleoophiocordyceps ironomyiae, modern entomopatojenik akrabalarına çok benzer şekilde faaliyet göstermiş gibi görünüyor.

İnsanlar zombi olabilir mi?

Saplarının sayısına ve mantarın içindeki dizilime bakıldığında, cinsin soyunun 130 milyon yıldan daha önce ayrılmış olmasına rağmen, modern Ophiocordyceps ailesine bağlı olabilecekleri anlaşılıyor.

Peki bu mantarlar yeniden üreyerek dünyaya yayılabilir mi veya insanları zombileştirebilir mi? Bunları şimdilik bilmiyoruz. Bilim insanları her zaman eski buzulların veya toprağın altından çıkacak onlarca milyon yıllık mikroplardan, virüslerden, bakterilerinden korkar. Umarım tüm dünyayı zombiye çevirecek bir mantar keşfetmemişlerdir.

Related Posts

Görkemli meteor yağmuru başlıyor: Perseid’i izlemek için ne yapmalı?

Perseid meteor yağmurunu gözlemlemek isteyen gökyüzü meraklıları için bu yıl en iyi seçenek, zirve gecesinden önce veya sonra gökyüzüne bakmak.

40 bin yıllık insan DNA’sı farelere enjekte edildi: Sonuç ağızları açık bıraktı

Japonya’nın Kyoto Eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli Dr. Ako Agata ve Dr. Tadashi Nomura’nın liderliğindeki ekip, insanlık tarihine ışık tutabilecek bir deney gerçekleştirdi. Araştırmacılar, Neandertallere özgü GLI3 adlı geni laboratuvar …

ASÜ ile Malezya arasında bilimsel iş birliği köprüsü kuruldu

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), uluslararası akademik iş birliklerine bir yenisini daha ekledi. ASÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İlker Camkerten ve Prof. Dr. Ramazan İlgün, 21-28 Haziran 2025 tarihleri arasında …

Çılgın Türk’ten tarihi rekor: Tek şarjla 1.205 km gitti

Elektrikli otomobil dünyasında tarihi bir başarıya imza atıldı. Hem de bir Türk’ün imzasıyla… Türk sürücü Ümit Sabancı, elektrikli araç üreticisi Lucid’in Air Grand Touring modeliyle tek şarjda dünyanın en uzun mesafesini kat ederek Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Geri dönüşümün geleceği! Hannover’de devrim oluşturacak konut

Recycling HouseHannover’in Kronsberg bölgesinde, sürdürülebilir mimarinin sınırlarını zorlayan bir proje hayat buldu: Cityförster mimarlık ofisi tarafından tasarlanan “Recycling House”. Geri dönüşüm odaklı bu deneysel konut, inşaat sektöründe kaynak …

Instagram’a Grid düzenleme ve yeni özellikler geliyor

Instagram’da kullanıcıların beğenisine sunulacak yeni araçlar, platformda içerik paylaşımını daha esnek ve kolay bir hâle getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir