Çanakkale’deki Tarihi Çeşme Taşı Korunmalı
Çanakkale’nin Güzelyalı köyü sahilinde bulunan dünyanın ilk prefabrik hastanesine ait tarihi çeşme taşı, sahildeki duvarın içinde kalmış durumda. (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reyhan Körpe, çeşme taşının savaş dönemine ait önemli bir hatıra olduğunu vurgulayarak, taşın korunması gerektiğine dikkat çekti. İngiliz mühendis Brunel tarafından tasarlanan hastanenin parçalarının Londra’da üretildiğini ve Güzelyalı’ya gemilerle getirilip burada monte edildiğini belirten Prof. Dr. Körpe, hastanenin Kırım Savaşı’nda yaralanan İngiliz askerlerine hizmet verdiğini açıkladı. Çeşme taşının İngiliz askerler için kurulan ilk prefabrik hastaneye su sağlayan yapının parçası olduğunu dile getiren Prof. Dr. Körpe, taşın 170 yıl öncesine dayanan bir savaş hatırası olduğunu belirterek, taşın tarihi önemine dikkat çekti.
’50 Büyük Baraka İnşa Ediliyor’
Prof. Dr. Reyhan Körpe, “Kırım Savaşı 1854-1856 yılları arasında gerçekleşti. Osmanlı tarihinin en önemli olaylarından biri olan bu savaşta İngiltere’den 100 binin üzerinde asker Osmanlılarla birlikte mücadele etti. İngiliz askerlerin yaralanmalarını tedavi etmek amacıyla hastaneler inşa edildi. Güzelyalı’daki hastane, İngiliz mühendis Brunel tarafından tasarlanmış olup, 1855 yılında gemilerle getirilerek sahil kenarına monte edildi. Hastane, İngiliz askerlerine yaklaşık 1 yıl hizmet verdi” şeklinde konuştu.
Savaş Sonrası Hastane Kapanıyor
Kırım Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte 1856 yılında İngiltere ve Rusya barış yapınca hastanenin kapatıldığını belirten Prof. Dr. Körpe, hastanenin önemli bir tarihi kalıntı olduğunu ve korunması gerektiğini vurguladı. İngiliz askerlerin bölgedeki kazılarının arkeolojik değeri olmayan kazılar olduğunu belirten Körpe, çeşme taşının hastanenin varlığını belgelediğini söyledi.