Yol haritası çizildi

4. Tarım Orman Şurası Sonuç Bildirgesi Kamuoyuna Duyuruldu

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen 4. Tarım Orman Şurası, 28-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşti. 1997, 2004 ve 2019 yıllarında gerçekleştirilen önceki şuralardan farklı olarak bu yılki etkinliğe Bakan İbrahim Yumaklı’nın katılımı ve “Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı” teması damgasını vurdu.

Tarım Orman Şuraları, sektöre yön vermek amacıyla düzenleniyor. Eylül 2024’te başlayan ve 30-31 Ocak 2025’te bir hazırlık çalıştayı düzenlenen bu yılki Şura’ya 1597 üye kayıt yaptırdı. Katılımcılar arasında 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, 417 oda, birlik ve kooperatif temsilcisi, 205 özel sektör temsilcisi ve 687 uzman kamu personeli bulunmaktaydı. Şura grupları çerçevesinde toplamda 148 çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi ve “perşembe toplantıları”na 700’ün üzerinde kişi katıldı.

Şura kapsamında 16 farklı çalışma grubu oluşturuldu. Bu gruplar, “bitkisel üretim”, “destekler ve politikaların geleceği”, “gıda güvencesi, güvenliği ve israfla mücadele”, “hayvansal üretim”, “iklim değişikliğine uyum”, “kırsal kalkınma, kırsalda yaşamın geleceği ve istihdam”, “su ürünleri üretimi”, ve “tarımda dijitalleşme, veri tabanlı tarım ve teknolojik gelişim” gibi başlıklar altında faaliyet gösterdi.

371 Hedef Belirlendi

Çalışma gruplarında, kamu kurumları, çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri gibi çeşitli kesimlerden temsilciler yer aldı. Şura’nın sonunda belirlenen hedeflere ulaşmak için 371 hedef ve 2.678 strateji belirlendi. Bu hedef ve stratejiler, Şura üyeleri tarafından oylamaya sunuldu ve karara bağlandı. Sonuç bildirgesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna duyuruldu.

Kırsal Kalkınma Ön Planda

Belirlenen yol haritası doğrultusunda tarımsal üretimin geleceği planlanacak, tarımsal politikalar etkin bir şekilde yönetilecek, gıda güvencesi ve güvenliği sağlanacak ve gıda israfı engellenecek. Ayrıca, sürdürülebilir kırsal kalkınma hedeflerine ulaşılacak, çiftçilerin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi desteklenecek, ormancılık, tarımsal sulama ve su kaynakları korunarak etkin bir şekilde yönetilecek.

Related Posts

Avrupa borsalarında yükseliş: ABD-Çin anlaşması piyasaları coşturdu! (14 Mayıs 2025)

Avrupa borsaları, ABD ile Çin’in ek gümrük vergilerini geçici olarak düşürme anlaşmasının oluşturduğu olumlu havayla, Fransa dışında yükseliş gösteriyor. Stoxx Europe 600 endeksi yüzde 0,1 artarak 545,52 puana, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1 …

Borsada ilk çeyrek bilanço şoku: Şirketlerin yarısı zarar etti!

Borsa İstanbul’da işlem gören birçok şirket yılın ilk çeyreğini zararla kapattı. Enflasyon muhasebesiyle birlikte bilançolarda gerileme dikkat çekti. Uzmanlar iç talepteki zayıflama ve artan maliyetlerin şirket kârlılıklarını olumsuz etkilediğini belirtiyor.

Almanya’da yatırımcı güveni hızlı yükseldi

Yeni hükümetin göreve başlaması, ABD-Çin tarifelerindeki yumuşama ve enflasyondaki istikrar Almanya’da yatırımcı güvenini zirveye taşıdı. ZEW Endeksi mayısta 25,2’ye yükselerek piyasa beklentilerinin iki katına çıktı.

Mart ayında cari açık 12,6 milyar dolar oldu

Mart ayında cari açık 12,6 milyar dolar oldu

Angola’nın yeni enflasyon yüzde 22,32 oldu

Angola Ulusal İstatistik Enstitüsü verilerine göre, enflasyon dokuzuncu ay üst üste düşüş gösterdi. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,34 arttı. Bu oran, Mart ayındaki yüzde 1,38’lik artışın gerisinde kalarak Mayıs 2023 …

Piyasalar ABD enflasyonuna odaklandı – 10 Mayıs 2025

Küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasındaki ticaret müzakerelerine olan iyimserliklere karşın yatırımcıların temkinli davranmayı sürdürmesiyle geçen hafta karışık bir seyir izlenirken, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir