Kalp krizi ve felç riski tek bir aşıyla azalıyor: Bilim insanları açıkladı

Hastaneden yapılan duyuruya göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon liderliğinde yürütülen bir araştırmada, 1,2 milyon insanın 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışma, 50 yaş ve üstü bireylerde zona (herpes zoster) aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin %26 daha az görüldüğünü ortaya koydu. Kalp-damar hastalıklarına genel olarak bağlı riskler de %23 azaldı. Araştırmacılara göre, zona enfeksiyonu damar duvarlarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna yol açabilirken aşı bu süreci önleyerek koruma sağlıyor.

Çalışma, aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde daha belirgin olduğunu ve etkinliğin 8 yıla kadar devam ettiğini belirtti. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altındakilerde ve sigara/alkol kullananlarda etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır

Açıklamada görüşleri paylaşılan Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, araştırmanın kalp sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı. Koçaş’a göre, kalp hastalıklarının altında yatan önemli etkenlerden biri enfeksiyonlar nedeniyle oluşan iltihaplı süreçlerdir. Zona hastalığının damar yapısını bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Koçaş, aşının bu süreci durdurarak kalbi koruyabileceğini belirtti.

Aşının etkilerinin bireyden bireye farklılık gösterebileceğini ifade eden Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için daha geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini söyledi. Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesi gerektiğini belirterek, bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum sağlığı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Kahvaltısız beyin yavaşlar mı?

YKS gibi yüksek dikkat gerektiren sınavlar öncesinde doğru beslenmenin önemi büyük. Uzmanlara göre, sınav sabahı kahvaltı yapmamak dikkat süresini ve bilişsel performansı düşürebiliyor. İşte sınav döneminde beslenmeye dair kritik ipuçları…

Kokusuyla yalnızlaştıran genetik hastalık: Balık Kokusu Sendromu

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik ve Genetik Hastalıklar Değerlendirme Merkezi’nden Prof. Dr. Zeynep Ocak, halk arasında “balık kokusu sendromu” olarak bilinen Trimetilaminüri (TMAU) hastalığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Genetik kökenli bir metabolizma bozukluğu olan bu rahatsızlıkta farkındalık, hem tanı hem de yönetim açısından büyük önem taşıyor.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Hamileyken böbrek kanseri olduğunu öğrendi; oğluna doktorunun adını verdi

Sürekli yorgun musunuz? Nedeni mini felç olabilir!

Yeni bir araştırma, geçici iskemik atak (mini felç) geçiren hastalarda yorgunluğun, özellikle kaygı veya depresyon öyküsü olan kişilerde, bir yıla kadar devam edebileceğini öne sürüyor. Kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız, bunun nedeni mini felç geçirmiş olmanız olabilir.

Gut hastalığı eklem sağlığını tehdit ediyor

Gut hastalığı eklem sağlığını tehdit ediyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir